Καινοτόμα Προγράμματα

Case Studies

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη εντάσσουν τα Case Studies στο μάθημα των ερευνητικών εργασιών (projects).

Εδώ και πολλές δεκαετίες τα Case Studies έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού και συγκεκριμένα στις νομικές, οικονομικές και ιατρικές σχολές.

Τα Case Studies είναι αληθινές ιστορίες που συνδέουν την ακαδημαϊκή γνώση με την καθημερινότητα. Μέσω των Case Studies οι μαθητές αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο και καλούνται να επιλύσουν έναν προβληματισμό επιστημονικής και ηθικής φύσης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τη διδασκαλία επιστημονικών θεμάτων αλλά και για την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και την καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος.

Στόχοι:

  • Ανάπτυξη κριτικής σκέψης.
  • Καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος.
  • Σύγχρονα επιστημονικά προβλήματα.
  • Κυρίαρχη επιρροή θετικών επιστημών (STEM).

Case Studies

https://youtu.be/cTe5RTas3fs

Watch & Learn:
Η προετοιμασία για τις πανελλαδικές αλλάζει...

Τα Εκπαιδευτήρια με ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που εφαρμόζουν αποκλειστικά στην Ελλάδα, παρέχουν στους μαθητές της Α’, Β' και Γ΄ Λυκείου τη δυνατότητα για περαιτέρω εξάσκηση πάνω σε θέματα αρχαίων ελληνικών,νεοελληνικής γλώσσας, μαθηματικών, φυσικής και χημείας κατά το πρότυπο των πανελλαδικών εξετάσεων, online, στο σπίτι τους!

Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να:

  • Παρακολουθήσουν πρωτότυπα θέματα κατά το πρότυπο των πανελλαδικών εξετάσεων, λυμένα και απαντημένα με υποδειγματικό τρόπο, όπως το εξεταστικό σύστημα ορίζει και απαιτεί.
  • Εξοικειωθούν με το σύστημα και τις απαιτήσεις των εξετάσεων.
  • Εξασκηθούν στην αντιμετώπιση απαιτητικών θεμάτων διαφορετικού βαθμού δυσκολίας.

Watch & LearnWatch & Learn
Login

Flipped Classroom:
Η τάξη αλλάζει...

Με το πρόγραμμα Flipped Classroom, σύγχρονα online μαθήματα προσφέρουν στους μαθητές της Β’ και Γ’ Γυμνασίου ένα συναρπαστικό «ταξίδι γνώσεων» στα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία και τη βιολογία, καθώς οι μαθητές μπορούν να παρακολουθούν την παράδοση νωρίτερα στο σπίτι τους!

Έτσι οι καθηγητές αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε επιπλέον ασκήσεις και συνεργάζονται με όλους τους μαθητές μέσα στην τάξη, κάνοντας την παράδοση ευχάριστη και δημιουργική.

Flipped Classroom

F1 in Schools

Το πρόγραμμα F1 in Schools είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός τεχνολογίας στον κόσμο και ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις Φυσικές Επιστήμες, Νέες Τεχνολογίες, Μηχανική και Μαθηματικά (STEM Education). Οι μαθητές αποκτώντας γνώσεις καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να δουλεύουν ομαδικά στα πρότυπα των επαγγελματικών ομάδων της Formula 1.

1η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό
«F1 in Schools 2016»
Τα βραβεία και οι 4 ημέρες του διαγωνισμού σε βίντεο
Γνωρίστε
την ομάδα

Η απονομή του 1ου Βραβείου, «Παγκόσμιοι Πρωταθλητές», και ο Εθνικός μας Ύμνος στο ΤΕΞΑΣ, ΗΠΑ.

Ο τελικός αγώνας της νίκης

Art & Science Days

Τα προγράμματα Art & Science Days απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων και άλλων σχολείων της πόλης και της ευρύτερης περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δημόσιων και ιδιωτικών και παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ. Κύριο στόχο έχουν να φέρουν τα παιδιά πιο κοντά στον κόσμο των STREAM (Science, Technology, Reading, Engineering, Art and Mathematics) αλλά και της τέχνης.

Mandoulides Computer Epathlon & Hackathlon

Μαθητές: Δ’ Δημοτικού - Γ’ Γυμνασίου

Υπεύθυνοι προγράμματος: Διογένης Ζτούπας, Λάζαρος Τζήμκας

Οι μαθητές, μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων, γνωρίζουν τα μυστικά του προγραμματισμού και αναπτύσσουν μια δημιουργική σχέση με τον υπολογιστή.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Προγραμματισμό σε Javascript σε περιβάλλον εξατομικευμένης μάθησης
    (Adaptive Learning).
  • Δραστηριότητες STEM με την πλατφόρμα Minecraft Education Edition.
  • Δραστηριότητες ρομποτικής.
  • Σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής με υπολογιστή.
  • Επίλυση διαθεματικών γρίφων και εισαγωγή στην προστασία δεδομένων στο διαδίκτυο (Mandoulides Hackathlon).

Δήλωση
Συμμετοχής
Demo

Coding Girls

Μαθήτριες: Δ' Δημοτικού - Γ' Γυμνασίου

Το Coding Girls είναι ένα μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο να εμπνεύσει όλα τα κορίτσια να διοχετεύσουν τη δημιουργικότητά τους ψηφιακά μαθαίνοντας να προγραμματίζουν, να σχεδιάζουν και να σκηνοθετούν διαδραστικές 3D ιστορίες και εντυπωσιακά παιχνίδια. Το πρόγραμμα έχει την υποστήριξη της Microsoft Hellas, είναι ΔΩΡΕΑΝ και ανοιχτό για όλα τα κορίτσια από Δ' Δημοτικού έως Γ' Γυμνασίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Δημιουργία virtual 3D κόσμων μόνο για κορίτσια
  • Προγραμματισμός και σκηνοθεσία διαδραστικών 3D ιστορίων
  • Σχεδιασμός computer games με το MsKodu
  • Ανάπτυξη εντυπωσιακών projects με το Alice3D
  • Εκμάθηση προγραμματισμού εύκολα και με στυλ

Kangaroo Plus

Μαθητές: Β’ Δημοτικού - Β’ Γυμνασίου

Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Μαθηματικών «Καγκουρό 2019» τα Εκπαιδευτήρια πραγματοποιούν μαθήματα προετοιμασίας για τους μαθητές που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό. Στη διάρκεια των μαθημάτων θα γίνουν και παρουσιάσεις σχετικών θεμάτων από τον κ. Μιχάλη Λάμπρου, Καθηγητή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπεύθυνου του διαγωνισμού στην Ελλάδα.

Mandoulides Art Day

Μαθητές: Δ’ - ΣΤ’ Δημοτικού

Η Ημέρα Τέχνης είναι μια πρωτοποριακή ιδέα που εγκαινίασαν τα Εκπαιδευτήρια. Το σχολείο ανοίγει τις πύλες του σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων και άλλων σχολείων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν σε τομείς της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Δήλωση
Συμμετοχής

Young Scientists: Από μικροί στα εργαστήρια

Μαθητές: Δ’ - ΣΤ’ Δημοτικού

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές εργάζονται ομαδοσυνεργατικά με στόχο τη δημιουργία ενός ηλιακού αυτοκινήτου. Οι αρχές της μηχανικής, η ενέργεια και οι μετατροπές της, καθώς και η ανάπτυξη κατασκευαστικών δεξιοτήτων μπλέκονται σε ένα μείγμα μάθησης και διασκέδασης με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Δήλωση
Συμμετοχής

Mandoulides Programming Day

Μαθητές: Α' Γυμνασίου - Γ' Λυκείου

Υπεύθυνος προγράμματος: Λάζαρος Τζήμκας
Εισηγητής: Χρήστος Μαλλιαράκης *

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να εμπνεύσει τους μαθητές να προγραμματίσουν τους Η/Υ. Οι μικρότεροι μαθητές διδάσκονται τη φιλοσοφία του προγραμματισμού και μαθαίνουν να προγραμματίζουν σε ειδικά διαμορφωμένους εικονικούς μικρόκοσμους. Στη συνέχεια, καλούνται να προγραμματίσουν εικονικά ρομπότ, προκειμένου αυτά να βγουν από λαβύρινθους, αλλά και να λύσουν παιγνιώδη προβλήματα με το ελάχιστο πλήθος εντολών. Οι μεγαλύτεροι μαθητές που είναι ήδη εξοικειωμένοι με τον προγραμματισμό διδάσκονται αλγόριθμους, τρόπους σχεδιασμού και επίλυσης προβλημάτων και προγραμματίζουν τις λύσεις τους σε γλώσσες προγραμματισμού, όπως π.χ. C και C++.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Εισαγωγή στον προγραμματισμό.
  • Μεταβλητές, Τελεστές.
  • Δομή Ακολουθίας, Δομή Επιλογής.
  • Δομή Επανάληψης.
  • Κατασκευή αλγορίθμων και προγραμμάτων.

*  O Χρήστος Μαλλιαράκης είναι απόφοιτος του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με διδακτορικό στη διδασκαλία και την εκμάθηση του Προγραμματισμού και μεταπτυχιακά στα Πληροφοριακά Συστήματα και τη Διοίκηση. Έχει περισσότερες από 30 δημοσιευμένες εργασίες σε Διεθνή Συνέδρια, Επιστημονικά Περιοδικά και Book Chapters. Έχει εργαστεί ως Software Engineer και ως εκπαιδευτικός Πληροφορικής στα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, ενώ έχει ασχοληθεί με την προετοιμασία μαθητών για Ολυμπιάδες Πληροφορικής.

Δήλωση
Συμμετοχής

Mandoulides Robotixlab day

Μαθητές: Ε’ Δημοτικού - Γ’ Γυμνασίου

Υπεύθυνος προγράμματος: Αντώνιος Κάνουρας*

Tο μέλλον το φτιάχνουμε μόνοι μας! Με φαντασία, δημιουργικότητα και καινοτόμα σκέψη.

Πώς θέλουμε τις πόλεις του μέλλοντος; Μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει προς μια βιώσιμη προσέγγιση;

Το πρόγραμμα Robotixlab day περιλαμβάνει 3 εργαστήρια των 60 λεπτών με θέμα τις πόλεις του μέλλοντος. Οι μαθητές καλούνται να σκεφτούν και να συνδυάσουν την τεχνολογία του digital manufacturing (3D design και 3D printing), τη ρομποτική και το ΙοΤ (Internet of Things), για να φτιάξουν το μέλλον τους. Το εργαστήριο βασίζεται στη μέθοδο "Out of the box learning" της Robotixlab, όπου η γνώση κατακτάται βιωματικά μέσα από τον σχεδιασμό, τον πειραματισμό και τις δοκιμές σε έναν επαναληπτικό σχεδιαστικό κύκλο προσέγγισης της βέλτιστης λύσης. Το πρόγραμμα σχεδιάζεται και υλοποιείται από τον Μηχανικό Ρομποτικής και Ιδρυτή της Robotixlab Αντώνη Κάνουρα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Συνεργασία και ομαδικότητα
  • Ανάπτυξη ιδεών και λύσεων
  • Προγραμματισμό ρομπότ και μικροεπεξεργαστών με αισθητήρες, ηλεκτρικούς κινητήρες, LED κ.ά.
  • Σχεδιασμό 3D και εκτύπωση με 3D printer

*    Ο Αντώνης Κάνουρας, απόφοιτος Μηχανικός Ρομποτικής του Πανεπιστημίου του Sussex με μεταπτυχιακό στο αντικείμενο των Cybernetics από το Πανεπιστήμιο του Reading,  και η εταιρία Robotixlab συνεργάζονται επί 10 συναπτά έτη με τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, προσφέροντας ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα ρομποτικής, δημιουργικών ηλεκτρονικών και ψηφιακής κατασκευής (3D printing) στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου. Η έρευνά του στο πεδίο της Εφαρμοσμένης Ρομποτικής στη Διαχείριση Ανακυκλώσιμων Απορριμμάτων έχει κατοχυρωθεί παγκόσμια πατέντα, ενώ έχει βραβευθεί από το Ινστιτούτο Μηχανικών της Μεγάλης Βρετανίας για την έρευνά του στο Πανεπιστήμιο του Sussex στο αντικείμενο των Βιορομπότ. Η δουλειά της Robotixlab στην εκπαίδευση έχει φιλοξενηθεί στο συνέδριο FAB10 (Βαρκελώνη), στο Natural History Museum (Λονδίνο) και στο SXSW (Austin Texas).

Μαθηματικά Παιχνίδια

Μαθητές: Ε’ - ΣΤ’ Δημοτικού

Υπεύθυνοι προγράμματος: Παναγιώτης Βράνης & Ηλίας Κατσόγιαννης

Σκοπός του προγράμματος είναι η καθοδήγηση και η παρακίνηση των παιδιών, ώστε να προσεγγίσουν τις βασικές έννοιες των μαθηματικών, συνδυάζοντας γνώση και ψυχαγωγία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Επίλυση μαθηματικών γρίφων και σπαζοκεφαλιών.
  • Παιγνιώδεις μαθηματικές δραστηριότητες με τη χρήση καθημερινών χειραπτικών υλικών.
  • Πρωτότυπες βιωματικές δραστηριότητες, που βοηθούν τα παιδιά να αγαπήσουν τα Μαθηματικά.

Δήλωση
Συμμετοχής

Μαθηματική Σκέψη και Λογική

Μαθητές: Β' Γυμνασίου - Γ' Λυκείου

 

Εισαγωγή στη Μαθηματική Σκέψη και Λογική

Μαθητές: A' Γυμνασίου 

Υπεύθυνοι προγράμματος: Παναγιώτης Βράνης & Ηλίας Κατσόγιαννης

Σκοπός του προγράμματος είναι να προσελκύσει την προσοχή των μαθητών που έχουν έφεση στα μαθηματικά, μέσω προσεκτικά σχεδιασμένων ασκήσεων, οδηγώντας τους προς την ουσιαστική κατανόηση των μαθηματικών εννοιών.
Στόχος του είναι η εξοικείωσή τους με μαθηματικές έννοιες που ξεπερνούν τα σχολικά εγχειρίδια.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Μαθήματα από σχολικούς συμβούλους, ολυμπιονίκες μαθηματικών και έμπειρους καθηγητές μαθηματικών.
  • Διαγωνισμό προσομοίωσης διαγωνίσματος Μαθηματικής Εταιρείας (εκτός της Α' Γυμνασίου).
  • Βραβεύσεις των διακριθέντων μαθητών.

Δήλωση
Συμμετοχής

Άλλες Δράσεις

Στο πλαίσιο των μαθημάτων, των ομίλων και των καινοτόμων προγραμμάτων, οι μαθητές αναζητούν λύσεις σε προβλήματα του πραγματικού κόσμου συνδυάζοντας έννοιες και μεθόδους από τον χώρο των STREAM (Science, Technology, Reading, Engineering, Art & Mathematics)

Μεταμεσημβρινά τμήματα (μαθηματικών, φυσικής, χημείας, βιολογίας, πληροφορικής), όπου γίνεται προετοιμασία για τους πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς.

  • The Science club in the science lab.
  • Μαθηματική σκέψη και λογική.
  • Μικροί επιστήμονες.
  • Μοντελισμός.
  • Πληκτρολογώντας το μέλλον.
  • Ταξιδεύοντας στον χωροχρόνο.

Οι μαθητές προετοιμάζονται σε προχωρημένα θέματα προγραμματισμού Η/Υ ή ρομποτικής για τη συμμετοχή στους πανελλήνιους διαγωνισμούς της ΕΠΥ (Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων Πληροφορικής και Υπολογιστών) ή του First Lego League.

  • Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN, Γενεύη, Ελβετία.
  • Διοργάνωση και συμμετοχή σε master class φυσικής.
  • Συμμετοχή στον διαγωνισμό του Cern, BL4S (Beamline for Schools) 2016 και στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό με θέμα: Γίνε επιστήμονας Cassini για μια μέρα.

Συμμετοχή και διάκριση στον πανελλήνιο διαγωνισμό πειραμάτων.

Για άριστους μαθητές της Γ' Γυμνασίου και Α' Λυκείου, στην Αθήνα.

Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται επισκέψεις στο NOESIS και συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα.